Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Obierz buraka ze skóry i zetrzyj na tarce. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj buraki i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. Zagniataj ciasto dolewając wodę. Zagniataj aż uzyska konsystencję ciepłej plasteliny i od czasu jej osiągnięcia jeszcze dodatkowo przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj okrągły bochenek i połóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wsadź chleb do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut aż lekko zbrązowieje i po włożeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 55 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 40 min