Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Buraki owijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45-60 minut w 200 stopniach (w tym czasie można też piec w nim np. inny chleb). Upieczone buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do pojemnika malaksera. Dodajemy posiekany czosnek, garść ziaren słonecznika/orzechów, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładkie pesto.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąki wsypujemy do dużej misy, dodajemy aktywny zakwas, pesto, miód, majeranek i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (10x22 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wyrobione ciasto przekładamy do formy. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch ciasta. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4-5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem i pieczemy przez 40 minut. Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Kromki chleba warto posmarować Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min