Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku. Powinno być letnie, lecz nie gorące. Mąkę przesiewamy do misy,mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i wiórkami kokosowymi. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, powoli wlewając mleko kokosowe. Wyrabiamy łącznie kilka minut, aż ciasto będzie mocno elastyczne, odstające od ręki.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy do misy wysmarowanej masłem i przykrywamy folią aluminiową lub ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy dwie minuty i formujemy okrągły bochenek. Kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w cieple na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Chlebek nacinamy na środku ostrym nożem (można pominąć). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Pieczemy 25 minut, następnie zmniejszamy do 180 i dopiekamy 10 minut, aż skórka będzie rumiana. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min