Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Ciepły, świeżo przygotowany kisiel rozcieńczamy zimną wodą. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i drożdże. Powoli dodajemy kisiel i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Po ok. 5 minutach ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksówki. Zwilżamy dłonie i wyrównujemy ręką wierzch ciasta, aby było równe. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z wyrośniętym ciastem. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Aga 25 czerwca 2016 o 11:40

    Ostatecznie dodałam niecałe 2 łyżki plus kisiel,na razie ograniczanie cukru idzie mi dosc opornie. Chleb wyszedł nieźle, ma ciekawy smak i rzeczywiście dobrze się przechowuje.

  • Aga 16 czerwca 2016 o 13:14

    Czy przepis jest liczony na kisiel z cukrem czy bez? Bo to jednak dość spora różnica w słodyczy… pozdrawiam

    • Tosia 18 czerwca 2016 o 18:29

      U mnie był słodzony, ale tak naprawdę to kwestia indywidualna, zależy czy chcemy słodki wypiek, można zrezygnować lub dać 4 łyżki jak sugeruję w składnikach 🙂
      Teraz bym pewnie nie posłodziła, bo unikam cukru, ale to przepis sprzed kilku lat.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej