Chleb pszenno-gryczany na zaczynie poolish z kaszą gryczaną i ziarnami
Zostało mi trochę ugotowanej kaszy gryczanej i postanowiłam ją wykorzystać do wypieku chleba z kaszą. Od razu pomyślałam, że wystąpi w nim kasza gryczana. Nie da się ukryć, że wypieki gryczane są trochę zbite, dlatego uznałam, że będzie to chleb pszenny z gryczanym akcentem. Żeby wypiek był lekki przygotowałam ciasto na zaczynie poolish, który wyrasta przez noc. Do chleba dodałam również ziarna i orzechy. Wyszło smakowicie 🙂
Ugotowana kasza gryczna wystąpiła też w tym przepisie na drożdżowy chleb z kaszą – upieczcie ten chleb jako następny.
Suszone drożdże w przepisie na chleb z kaszą czy świeże?
Drożdże są ważnym składnikiem chleba pszenno-gryczanego na zaczynie Poolish. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Jeśli ich nie macie lub wolicie użyć świeżych drożdży – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Podpowiadam w moim poradniku „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?”.
Inne przepisy na domowe chleby:
Kolejny prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy uniwersalny chleb pszenny. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec!
Pytania o domowy wypiek chleba
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Witam,
chciałam zapytać, czy jeżeli pominę w przepisie gotowaną kaszę gryczaną to czy jest potrzeba w zamian dodać więcej mąki gryczanej lub pszennej? 🙂
Chlebek o wyraźnym orzechowym smaku. Bardzo smaczny ☺️