Drożdżowe bułeczki na parze to w Polsce parowańce, również znane pod nazwą pampuchy, buchty, parowe. Są pyszne i niezwykle proste do zrobienia. Polecam buchty z powidłami. Dzisiaj postanowiłam przygotować te bułeczki w wersji azjatyckiej, czyli chińskie bułeczki BAO.
Te puszyste bułeczki drożdżowe są gotowane na parze. Możecie je zrobić przy pomocy kilku różnych urządzeń. Przyda się specjalistystyczny garenk do gotowania na parze, który wyposażony jest w nakładkę z sitkiem do gotowania na parze. Ale do uzyskania bułeczek parowanych można też użyć zwykłego garnka. Wystarczy użyć dużej gazy lub nowej pieluchy tetrowej zamiast nakładki. Parowańce można też zrobić w piekarniku z funkcją pary lub też w bambusowym parowarze z sitkiem do gotowania na parze.
Chińskie bułeczki BAO nadają się świetnie do nadziewania. Ja użyłam Smakowitej pasty w 3 wariantach, więc moje bułeczki miały 3 różne smaki.
Drożdże są ważnym składnikiem chińskich bułeczek BAO. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Wasze komentarze