Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, mak i cebulę. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ręcznie lub mikserem kilka minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy wałeczek. Bierzemy koniec wałeczka, zawijamy ciasto, tak aby jego fragment wystawał spod spodu. Zawijamy dłuższy koniec i przekładamy go pod spodem ciasta, przekładając otwór. Przekładamy jeszcze dwa razy, tworząc supełek kwiatek z wystającą końcówką ciasta w środku lub zawijając ją pod ciasto.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut.
Smakowita
Kajzerki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min