Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, mak i cebulę. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ręcznie lub mikserem kilka minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy wałeczek. Bierzemy koniec wałeczka, zawijamy ciasto, tak aby jego fragment wystawał spod spodu. Zawijamy dłuższy koniec i przekładamy go pod spodem ciasta, przekładając otwór. Przekładamy jeszcze dwa razy, tworząc supełek kwiatek z wystającą końcówką ciasta w środku lub zawijając ją pod ciasto.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej