Kajzerki to moje ulubione bułeczki z czasów dzieciństwa. Klasyczne sklepowe bułeczki nacina się z wierzchu maszyną w charakterystyczny krzyżyk, w warunkach domowych robimy to tępą stroną noża. Ale można je również uformować zaplatając je samodzielnie. Do ciasta dodałam podsmażoną cebulkę i mak, pachną i smakują cudownie!
A może jeszcze skusicie się na wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe.
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę 🙂
Czy ten przepis można użyć w automacie ?
Można, jeśli chcesz upiec chleb z tego przepisu lub po wyrobieniu i wyrośnięciu uformować i upiec w piekarniku.
W automacie panują kontrolowane, sprzyjające warunki, dlatego warto zmniejszyć ilość drożdży w klasycznym przepisie o 1/3.
Wspaniałe, pyszne, z przyjemnym miąższem i chrupiącą skórką 😋