Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy buraki, drożdże, sól, oliwę. Stopniowo wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto mikserem, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak uformowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długo wałeczek, zginamy na pół i zaplatamy w warkoczyk. Łączymy ze sobą końce. Tak uformowane wianki kładziemy na blasze wyłożoną pergaminem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wianki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte wianuszki smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub ziołami. Pieczemy metoda góra-dół przez 20 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min