Powolnymi krokami zbliża się Wielkanoc. Warto o menu pomyśleć przed czasem, aby na spokojnie wszystko zaplanować i nie wpaść w przedświąteczną panikę.
W ramach przygotowań postanowiłam wypróbować przepis mistrza J. Hamelmana na wielkanocne bułeczki. Hot cross buns to tradycyjne bułeczki korzenne wypiekane w Wielkiej Brytanii w Wielki Piątek. Wyróżniają się charakterystycznym ozdobnym krzyżykiem, maślanym smakiem, dodatkiem bakalii i korzennej przyprawy.
Zmodyfikowałam trochę przepis i zabrałam się do pracy. Okazało się, że wierzch bułeczek zdobi się ciastem przypominającym recepturą na ptysie i eklerki. Samo ciasto właściwe przygotowuje się na bazie zaczynu, to wpływa na smak i puszystość bułeczek.
Ważnym etapem już po upieczeniu bułek jest posmarowanie ich syropem cukrowym. Dzięki temu są pięknie rumiane.
Przepis dołączam do akcji Wielkanocne Smaki