Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W małym rondelku roztop masło. Odstaw do ostygnięcia. 2. W drugim rondelku rozgrzej mleko, tak aby było gorące, ale nie zagotowane. Odstaw na chwilę na bok na czas połączenia suchych składników. 1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, drożdże, cukier, sól, cynamon i żurawinę. Powoli zacznij dodawać wystudzone, roztopione masło i zagniataj ciasto. Po wlaniu całego masła, zacznij wlewać ciepłe mleko i dalej zagniataj. Wlej tyle mleka, żeby ciasto uzyskało elastyczną, nie przyklejającą się konsystencję.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Gdy taką osiągnie, umieść je w wyłożonej folią do żywności misce i przykryj kolejną warstwą folii. Miskę umieść w ciepłym miejscu (najlepiej niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny. Powinno w tym czasie podwoić objętość.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu z wyrośniętego ciasta uformuj rulon i pokrój go na 6 kawałków. Jeden kawałek przeznacz na krzyżyki i w miarę możliwości powyjmuj z tego kawałka żurawinę. Z każdego kawałka uformuj kulkę. Ciasto przeznaczone na krzyżyki rozwałkuj na grubość ok. 2 milimetrów i powycinaj z niego prostokąty. Prostokąty przyklej do kulek, tak aby stworzyły krzyżyki. Tak uformowane bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika, przykryj materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź bułeczki i piecz przez około 15 minut, aż zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej