Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Do mąki pszennej orkiszowej dodajemy sól, drożdże suszone, chrzan tarty oraz stopniowo dolewamy wodę, jednocześnie zarabiając ciasto. Gdy składniki się połączą, zagniatamy dosyć luźne ciasto na chleb. Można wspomóc się robotem kuchennym z hakiem i wyrabiać ciasto przez kilkanaście minut.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na chleb wielkanocny z jajkiem przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut lub do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
przygotowywanie nadzienia
10 min
przygotowywanie nadzienia
3. Jajka obieramy ze skorupek i oprószamy suszonym majerankiem.
przygotowanie formy
5 min
przygotowanie formy
4. Do natłuszczonej foremki keksowej przekładamy połowę ciasta na chleb wielkanocny. Na nim układamy jajka z suszonym majerankiem.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Jajka z majerankiem przykrywamy drugą połową ciasta na chleb i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 min. w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Chleb wielkanocny z jajkiem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni C. Pieczemy przez ok. 35-40 min. lub tak długo, aż stanie się rumiany, a brzegi będą odstawać od foremki. Chleb kroimy dopiero po wystudzeniu.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej