Chleb wielkanocny z jajkiem
Chleb wielkanocny z jajkami ugotowanymi na twardo może stać się nową tradycją na Waszym świątecznym stole. A może już po świętach pozwoli na wykorzystanie wielkanocnych pisanek? To niezły sposób na niemarnowanie dobrego jedzenia. Jeśli już nie macie ochoty na kolejne jajko, a jeszcze ich trochę zostało – ten przepis jest dla Was! Niech ten chleb orkiszowy z jajkami ugotowanymi na twardo stanie się dowodem na to, że tradycyjne składniki mogą zostać przekształcone w coś wyjątkowego i niezapomnianego.
Składniki na chleb z jajkiem
W tym przepisie mąka orkiszowa typ 630 gra główną rolę, dostarczając nie tylko bogactwa smaku, ale i wartości odżywczych. Możecie ją znaleźć w sklepie też pod nazwą mąka orkiszowa jasna. Orkisz, jako starszy kuzyn pszenicy, słynie z lekko orzechowego posmaku i jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy szukają odmiany w swojej kuchni. Co więcej – mąkę orkiszową można dowolnie mieszać lub stosować zamiennie z mąką pszenną chlebową, co pozwala na eksperymentowanie ze smakiem chleba.
Jajka ugotowane na twardo, wkomponowane w strukturę chleba, są nie tylko smacznym, ale i atrakcyjnym dodatkiem. Kromki tego chleba mogą zaskoczyć 🙂 To są prawie gotowe kanapki, a ich delikatny smak doskonale komponuje się z chrzanem i aromatycznym majerankiem. Niebanalne połączenie składników sprawia, że taki chleb idealnie nadaje się zarówno na codzienny stół, jak i na specjalne okazje.
Dodatki takie jak chrzan tarty i majeranek wzbogacają smak pieczywa i dodają charakteru. Chrzan z jego lekko ostrym smakiem, stanowi ciekawy kontrast, podkreślając jednocześnie delikatność jajek. Majeranek z lekko pikantnym aromatem doskonale zaokrągla całość, tworząc chleb, który z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy.
Z mojego przepisu wyjdzie Wam jeden bochenek upieczony w foremce keksowej o długości 25 cm. Jeśli korzystacie z innej formy do pieczenia, to możecie wykorzystać przelicznik foremek do przystosowania przepisu na własne potrzeby.
Więcej przepisów na pyszne chleby domowe
Macie ochotę na więcej ciekawych połączeń? Jeśli chcecie wzbogacić swoje pieczywo o warzywne akcenty, to upieczcie ten pszenny chleb z papryką albo najpiękniejsze bułeczki dyniowe. Polecam też chleb z ziołami na zakwasie czy ciekawie zawinięty chleb podróżnika.
Podziel się swoimi doświadczeniami z pieczenia
Po upieczeniu zachęcam do zostawienia komentarza i podzielenia się swoimi doświadczeniami. Wasze opinie i sugestie mogą być niezwykle cenne dla osób, rozpoczynających swoją przygodę z domowym pieczeniem chleba. A ja bardzo lubię czytać Wasze wiadomości 🙂
Wasze komentarze