Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy zakwas żytni, chrzan, olej i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto na chleb do żurku zostawiamy pod przykryciem na 2 h.

formowanie
5 min
formowanie

3. Podrośnięte ciasto na chleb do żurku przekładamy na oprószony mąką blat.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Ciasto na chleb do żurku podsypujemy mąką, aby się nie kleiło i dzielimy na 3 części - z każdej odkrawamy po kawałeczku. Formujemy kule, które umieszczamy w miseczkach (wielkości do zupy) wyłożonych ściereczką i posypanych mąką. Przykrywamy na kolejne 2 h. Pozostałe kawałeczki ciasta łączymy w jedną małą kulkę i zostawiamy w miseczce/szklance pod przykryciem.

formowanie
10 min
formowanie

5. Wyrośnięte chleby do żurku przerzucamy na blachę albo papier do pieczenia, odwracając miski dnem do góry. Wierzch chlebów dekorujemy kuleczkami ulepionymi z pozostałego ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni.

pieczenie
35 min
pieczenie

6. Chleby do żurku pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze przez 20-25 minut. Studzimy na kuchennej kratce. Kroimy dopiero wystydzony chleb do żurku.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Julita 27 kwietnia 2020 o 11:34

    Dzień dobry,

    Czy mogę użyć mąki żytniej typ 750 oraz maki pszennej typ 650? Jeżeli tak to w jakich proporcjach?

  • Agha 5 lutego 2017 o 22:37

    Tosiu, czy masz pomysł do czego można wykorzystać wyciągnięty z chlebków miąsz?
    Pozdrawiam

    • Tosia 6 lutego 2017 o 10:32

      Polecam przepisy z serii „Co zrobić z chleba” https://smakowitychleb.pl/szukaj/?phrase=co+zrobi%C4%87+z+chleba 🙂

      • Agha 8 lutego 2017 o 20:04

        Dziękuję.

        • Kataryna 11 kwietnia 2017 o 19:18

          A ja dodam, że mój kolega z południowej Hiszpanii używa chleba (w zasadzie białego pieczywa typu bagietki itp.) do zagęszczania różnych potraw. Np. taki krem z pomidorów (bez gotowania) – salmorejo (polecam wrzucić do googla, smakuje bosko!). Albo do szpinaku – dodaje się zmiksowaną papkę chlebową pod koniec gotowania (świeżego) szpinaku na patelni. Myślę, że w zasadzie wszędzie można to dodać zamiast zasmażki czy innych specjałów znanych w naszych stronach, ale też właśnie do zimnych, niegotowanych potraw. Trzeba tylko b. długo miksować, żeby była gładka konsystencja, a nie rozmoczone okruchy.

    • Anna 22 marca 2020 o 16:33

      Dodaję do mielonych, klopsa lub pasztetu 😊

  • Ewa 4 kwietnia 2015 o 13:40
    Ocena:

    Cudowne te chlebki. Jaka szkoda, że wcześniej nie znalazłam przepisu. Dzisiaj Wielka Sobota i już nie zdążę, więc stawiam sobie za piunkt honoru zaskoczenie rodziny w przyszłym roku. Nie mogę jeść chleba pszennego. Czy na mące żytniej też uzyskam takie zgrabne chlebki?
    I w ogóle dziękuję za cudne chlebkowe przepisy. Właśnie choduję swój pierwszy zakwas 🙂 i zaczynam przygodę z własnym chlebem.

    Wesołych, Radosnych Świąt!

    • Tosia 4 kwietnia 2015 o 17:06

      Zawsze w takich chlebkach można też podać inną zupę np. krem ze świeżych pomidorów latem 🙂
      Natomiast upieczenie zgrabnych okrągłych chlebków z samej mąki żytniej jest niestety niemożliwe, prędzej z mąki orkiszowej, ale skoro nie może Pani pszennego, to orkiszowego pewnie też nie?
      Powodzenia przy hodowli zakwasu!
      Wesołych Świąt 🙂

  • SUPER 3 kwietnia 2015 o 14:27

    Miło było poznać takie ciekawe przepisy:) pozdrawiam Tosię i koleżankę…

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej