Macie ochotę na żurek podany w chrupiącym bochenku chleba? Ten przepis sprawi, że będziecie mistrzami zup podawanych w wydrążonym chlebie.
Dziś przepis na chleb do żurku w wersji na zakwasie żytnim, idealny na Wielkanoc oraz inne okazje. Z podanych proporcji wychodzą 3 mniejsze miseczki chlebowe, przy licznej rodzinie wystarczy podwoić lub potroić proporcje i uformować ich więcej.
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb do żurku na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Dzień dobry,
Czy mogę użyć mąki żytniej typ 750 oraz maki pszennej typ 650? Jeżeli tak to w jakich proporcjach?
Tosiu, czy masz pomysł do czego można wykorzystać wyciągnięty z chlebków miąsz?
Pozdrawiam
Polecam przepisy z serii „Co zrobić z chleba” https://smakowitychleb.pl/szukaj/?phrase=co+zrobi%C4%87+z+chleba 🙂
Dziękuję.
A ja dodam, że mój kolega z południowej Hiszpanii używa chleba (w zasadzie białego pieczywa typu bagietki itp.) do zagęszczania różnych potraw. Np. taki krem z pomidorów (bez gotowania) – salmorejo (polecam wrzucić do googla, smakuje bosko!). Albo do szpinaku – dodaje się zmiksowaną papkę chlebową pod koniec gotowania (świeżego) szpinaku na patelni. Myślę, że w zasadzie wszędzie można to dodać zamiast zasmażki czy innych specjałów znanych w naszych stronach, ale też właśnie do zimnych, niegotowanych potraw. Trzeba tylko b. długo miksować, żeby była gładka konsystencja, a nie rozmoczone okruchy.
Dodaję do mielonych, klopsa lub pasztetu 😊
Cudowne te chlebki. Jaka szkoda, że wcześniej nie znalazłam przepisu. Dzisiaj Wielka Sobota i już nie zdążę, więc stawiam sobie za piunkt honoru zaskoczenie rodziny w przyszłym roku. Nie mogę jeść chleba pszennego. Czy na mące żytniej też uzyskam takie zgrabne chlebki?
I w ogóle dziękuję za cudne chlebkowe przepisy. Właśnie choduję swój pierwszy zakwas 🙂 i zaczynam przygodę z własnym chlebem.
Wesołych, Radosnych Świąt!
Zawsze w takich chlebkach można też podać inną zupę np. krem ze świeżych pomidorów latem 🙂
Natomiast upieczenie zgrabnych okrągłych chlebków z samej mąki żytniej jest niestety niemożliwe, prędzej z mąki orkiszowej, ale skoro nie może Pani pszennego, to orkiszowego pewnie też nie?
Powodzenia przy hodowli zakwasu!
Wesołych Świąt 🙂
Miło było poznać takie ciekawe przepisy:) pozdrawiam Tosię i koleżankę…