Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą, najlepiej w dużej misce, mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Powinno w dotyku przypominać ciepłą plastelinę. Zagniataj dodatkowo jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, uformuj bochenek na obsypanej mąką stolnicy. Zostaw mały kawałek ciasta (o średnicy ok. 1,5 centymetra) i ufromuj z niego kuleczkę. Przyklej u góry chleba. Jeśli nie klei się do ciasta, lekko zwilż kuleczkę wodą, wtedy powinna się dobrze przykleić. Przykryj bochenek materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. żurek w chlebie Piecz przez ok 30 minut aż zbrązowieje. Gdy wystygnie okrój miejsce wokół kuleczki, podnieś i wydrąż chleb w środku w celu wlania do niego żurku.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min