Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą, najlepiej w dużej misce, mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Powinno w dotyku przypominać ciepłą plastelinę. Zagniataj dodatkowo jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, uformuj bochenek na obsypanej mąką stolnicy. Zostaw mały kawałek ciasta (o średnicy ok. 1,5 centymetra) i ufromuj z niego kuleczkę. Przyklej u góry chleba. Jeśli nie klei się do ciasta, lekko zwilż kuleczkę wodą, wtedy powinna się dobrze przykleić. Przykryj bochenek materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. żurek w chlebie Piecz przez ok 30 minut aż zbrązowieje. Gdy wystygnie okrój miejsce wokół kuleczki, podnieś i wydrąż chleb w środku w celu wlania do niego żurku.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej