Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Z zakwasu na żurek wyjmujemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz czosnek. Zakwas mieszamy i dodajemy do niego letnią wodę. Do misy przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę razową i mieszamy. Do suchych składników dodajemy cukier, sól oraz świeżo mielony pieprz. Dodajemy zakwas i powoli zaczynamy wlewać zakwas wymieszany z letnią wodą, wyrabiając ciasto. Po 6 minutach ciasto osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy ją do oprószonej mąką misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy dwie minuty, formujemy kulę i wkładamy ciasto złączeniem ku górze, do koszyka/durszlaka wyłożonego ściereczką i obsypaną mąką. Ciasto w koszyku przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry, przerzucając je na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta nacinamy(lub też nie). Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z wodą. Wkładamy chleb do naparowanego piekarnika. Pieczemy 1o minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni (wyłączamy termoobieg) i pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb po postukaniu wydaje głuchy dźwięk. Przed krojeniem, studzimy go na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 5 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min