Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu, aby piekarnik był naparowany. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę (u mnie wyłożoną pergaminem). Nacinamy według fantazji i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i wyłączamy termoobieg. Pieczemy jeszcze 27-30 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej