Jeśli macie zakwas orkiszowy, ten przepis jest dla Was! Dla wielbicieli orkiszu przygotowałam recepturę w 100 % orkiszową – czyli chleb z mąką orkiszową jasną, mąką orkiszową pełnoziarnistą oraz z zakwasem orkiszowym 🙂
Jeśli macie zakwas orkiszowy, ten przepis jest dla Was! Dla wielbicieli orkiszu przygotowałam recepturę w 100 % orkiszową – czyli chleb z mąką orkiszową jasną, mąką orkiszową pełnoziarnistą oraz z zakwasem orkiszowym 🙂
sól 1,5 łyżeczki
letnia woda 300 ml
mąka orkiszowa jasna typ 720 300 g
mąka orkiszowa pełnoziarnista 300 g
aktywny zakwas orkiszowy 150 g
4 godz. 40 min.
Czas całkowity
4 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu, aby piekarnik był naparowany. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę (u mnie wyłożoną pergaminem). Nacinamy według fantazji i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i wyłączamy termoobieg. Pieczemy jeszcze 27-30 minut.