Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, chrzan, olej i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na 2 h.

formowanie
5 min
formowanie

3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Ciasto podsypujemy mąką, aby się nie kleiło i dzielimy na 3 części, z każdej odkrawamy po kawałeczku. Formujemy kule, które umieszczamy w miseczkach (wielkości do zupy) wyłożonych ściereczką i posypanych mąką. Przykrywamy na kolejne 2 h. Pozostałe kawałeczki ciasta łączymy w jedną małą kulkę i zostawiamy w miseczce/szklance pod przykryciem.

formowanie
10 min
formowanie

5. Wyrośnięte chleby przerzucamy na blachę, odwracając miski dnem do góry. Wierzch chlebów dekorujemy kuleczkami ulepionymi z pozostałego ciasta. Wkładamy do piekarnika.

pieczenie
35 min
pieczenie

6. Chleby pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20-25 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej