Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy sól, cukier oraz drożdże suszone instant. Stopniowo dolewamy wodę zarabiając ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrabiamy elastyczne ciasto odchodzące od dłoni.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na bułeczki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Stawiamy ciasto w ciepłym miejscu.
formowanie
10 min
formowanie
3. Ciasto na bułeczki wałkujemy na prostokąt. Na połowę rozkładamy pokruszony lub pokrojony drobno ser. Ser przykrywamy połową ciasta bez sera i lekko dociskamy. Ciasto kroimy na 8 pasków. Końce pasków zawijamy do spodu – jeden od lewej, drugi od prawej strony i sklejamy pod spodem ze sobą.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane zawijańce z serem pleśniowym przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i odstawiamy na 20 min. do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki z serem pleśniowym smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczemy przez ok. 20 min. na złoty kolor.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Ola 27 maja 2024 o 14:45
    Ocena:

    jaki rodzaj sera może iść do bułeczek?

    • Małgosia 27 maja 2024 o 16:59

      Tak jak wspomniałam, nadaje się każdy pleśniowy ser. Ja użyłam sera typu lazur, ale świetnie sprawdzi się gorgonzola, cambozola, a nawet brie lub camembert.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej