Przepis

przygotowywanie składników
25 min
przygotowywanie składników
1. Batata obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy na. blachę wyłożoną pergaminem, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą (można też dodać inne przyprawy np. ostrą paprykę, czy kmin rzymski). Pieczemy góra-dół w 200 stopniach przez 25 minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, upieczonego batata, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Skrapiamy je oliwą, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Umieszczamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej