Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Batata obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy na. blachę wyłożoną pergaminem, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą (można też dodać inne przyprawy np. ostrą paprykę, czy kmin rzymski). Pieczemy góra-dół w 200 stopniach przez 25 minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, upieczonego batata, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Skrapiamy je oliwą, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Umieszczamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min