Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
1. Na suchej patelni prażymy słonecznik, aż będzie miękki. Ugotowane bataty przeciskamy przez praskę lub miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków.
mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, prażony słonecznik i puree z batatów. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
600 min
wyrastanie
3. Wyrobione ciasto formujemy w podłużny bochenek i przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią i posypujemy z wierzchu słonecznikiem delikatnie go dociskając. Tak przygotowaną formę przykrywamy ściereczką i stawiamy na noc do lodówki.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Następnego dnia wyciągamy formę z lodówki, doprowadzamy do temperatury pokojowej (ok. 20 minut). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej