Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól, cukier i masło. Zacznij powoli dolewać mleko i zagniataj ciasto. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną, choć lekko lepką konsystencję.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw w misce pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na cienki prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmaruj masą makową, zostawiając niezasmarowane boki (jak na zdjęciu). Zwiń krótszym bokiem do krótszego boku i pokrój na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Gotowe bułeczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygnieć je nieco ręką dla odpowiedniego kształtu. Odstaw jeszcze na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki umieść w piekarniku i piecz ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją i znacznie urosną. Możesz jeść jeszcze ciepłe.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej