Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól, cukier i masło. Zacznij powoli dolewać mleko i zagniataj ciasto. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną, choć lekko lepką konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw w misce pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na cienki prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmaruj masą makową, zostawiając niezasmarowane boki (jak na zdjęciu). Zwiń krótszym bokiem do krótszego boku i pokrój na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Gotowe bułeczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygnieć je nieco ręką dla odpowiedniego kształtu. Odstaw jeszcze na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki umieść w piekarniku i piecz ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją i znacznie urosną. Możesz jeść jeszcze ciepłe.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 25 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 25 min