Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, przyprawę korzenną i kakao. Wlewamy letnie mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem. Stopniowo wpijamy jajka i dodajemy po łyżce miękkiego masła. Po kilku minutach (ok. 6) ciasto osiągnie elastyczną formę.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po godzinie, wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony odrobiną mąki blat. Dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy placuszek, na którym kładziemy łyżkę kremu/masła. Boki ciast zwijamy ku środkowi, tworząc bułeczkę z nadzieniem. Tak uformowane kulki układamy w tortownicy (23 cm) wyłożonej pergaminem (widać na zdjęciu). Formę przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch brioszek smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do pieca i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejny kwadrans. Brioszkę wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 30 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 30 min