Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę oraz oliwę, wyrabiamy 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem w misie na godzinę. W tym czasie łączymy serek śmietankowy z pozostałymi serami (drobno pokrojonymi).
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt, smarujemy go z wierzchu serkiem śmietankowym (zostawiamy jeden bok czysty) i posypujemy drobno pokrojonymi kawałkami sera. Zawijamy od dłuższego boku jak roladę. Kroimy ją na 15 części.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Szparagi tniemy obieraczką na cienkie paseczki. Główki ucinamy i kroimy wzdłuż na pół. Tak przygotowanymi szparagami dekorujemy wyrośnięte bułeczki. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 190 stopniach (metodą góra-dół).
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Mnn 9 maja 2018 o 07:19

    Pytanie z innej beczki. Zakwas pszenny, można zrobić z żytniego. A czy można zrobić na odwrót? (z pszennego żytni)

    • Tosia 10 maja 2018 o 12:45

      Jeśli mówimy o zakwasie z mąki pszennej razowej to tak. Dokarmiamy taki zakwas mąką żytnią razową, po kilku razach będzie już mocnym żytnim zakwasem 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej