Przepis

Zagniatanie ciasta
10 min
Zagniatanie ciasta

1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy, dodajemy paczkę suszonych drożdży oraz cukier i sól. Wodę gotujemy, aby była letnia, lecz nie gorąca. Jej najlepsza temperatura to ok. 35-40 stopni. Tak przegotowaną wodę wlewamy powoli do misy z pozostałymi składnikami i cały czas mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie lśniące i gładkie.

Pierwsze wyrastanie
90 min
Pierwsze wyrastanie

2. Misę obsypujemy mąką i przekładamy ciasto na bułeczki na parze. Przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce. W ciągu półtorej godziny powinno podwoić swoją objętość.

Porcjowanie i formowanie
30 min
Porcjowanie i formowanie

3. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i odstawiamy na np. tacę. Bułeczki przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny, aby podrosły.

Przygotowanie naczynia
5 min
Przygotowanie naczynia

4. Gotujemy wodę, a gdy zacznie wrzeć umieszczamy nad garnkiem naczynie do gotowania na parze. W naczyniu umieszczamy pergamin, w którym robimy małe dziurki. Papier smarujemy odrobiną oliwy (by bułeczki się nie przykleiły).W tak przygotowanym naczyniu do gotowania na parze kładziemy bułeczki.

Gotowanie na parze
25 min
Gotowanie na parze

5. Naczynie przykrywamy i gotujemy 25 minut. Po tym czasie bułeczki na parze są gotowe. Pyszne na ciepło jak i na zimno.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Małgorzata 24 czerwca 2021 o 22:16

    zastanawiam się czy w sokowniku by wyszły?

    • Małgosia 25 czerwca 2021 o 07:44

      Nie mam pewności jak skonstruowany jest sokownik, ale zawsze można ułożyć sito lub tę jego część z otworami nad garnkiem, przykryć pokrywką i gotowe.

  • Kamila 16 lutego 2020 o 13:52

    Bułeczki przepyszne zawsze wychodzą z tego przepisu,ja zawsze robię w specjalnym garnku na parę który na w sobie dziurki ale kładę pieluchę tetrową i wychodzę mega duże.smaczne

  • Urszula 14 marca 2019 o 18:27

    Polecam ten przepis. Właśnie kończy się ostatnia partia bułeczek, które moje córeczki uwielbiają.
    Dlaczego partia? Bo robię je w szybkowarze i zajmuje to 3 min. Bułeczki rozdzielilam na mniejsze (niestety nie policzyłam ile mi ich wyszło bo dziewczyny kiedy w końcu zjemy) i wkładałam na sito okolo 5-6 szt na partię. To też dobre rozwiązanie jeśli macie takich małych miłośników bo zjedzą 1 partię i zrobi się kolejna. Oczywiście pod bułeczki położyłam papier do pieczenia, który wcześniej podziurawiłam patyczkiem.

    Dziękuję za przepis i pozdrawiamy Ula , Amelcia i Nadusia.
    P.S. nasz tata nie lubi bułek na parze – dziwak nie?

  • Ola 6 lutego 2013 o 19:21

    Czy można użyć maki pełnoziarnistej ? Staram się wystrzegać pszennej 🙂

    • Tosia 7 lutego 2013 o 08:58

      Witam.
      Tak, można użyć mąki pełnoziarnistej. Bułeczki będą odrobinę bardziej zbite, zmieni się konsystencja ciasta, ale powinny się udać 🙂

  • Pola 23 stycznia 2013 o 16:48

    Można je umieścić w specjalnym parowarze?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej