Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie nadzienia
5 min
przygotowywanie nadzienia
3. W tym czasie miksujemy masło z suszonymi pomidorami, koncentratem, pieprzem cayenne i posiekanym ząbkiem czosnku.
formowanie
10 min
formowanie
4. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich rozpłaszczamy, na środek wykładamy łyżkę nadzienia, zbieramy boki ciasta ku środkowi tworząc bułeczkę. Spłaszczamy ją i nacinamy z 8 stron. Ciasto kręcimy parami wywijając je dwa razy na zewnątrz i zlepiając końce. W ten sposób otrzymamy po 4 płatki na bułeczkę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
18 min
pieczenie
6. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni metodą góra-dół przez 19 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej