Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, otręby, drożdże, sól i kminek. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto rękami. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję, która nie będzie kleić się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, uformuj z niego rulon i pokrój na 4 równe części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Bułeczki przykryj materiałową szmatką i odstaw jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz ok. 15 minut, aż urosną, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do nich ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 45 min
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min