Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.W misce pomieszaj ze sobą suche składniki- mąki, drożdże, sól, otręby i cynamon. Dolej miód i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj bardzo powoli i przestań, gdy otrzymasz jednolite elastyczne ciasto, nie przyklejające się do rąk. Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Prostokątną, metalową formę o długości 20 cm natrzyj tłuszczem i obsyp otrębami z każdej strony, tak aby przykleiły się do formy. Umieść ciasto w formie, lekko przyklepując. Przykryj formę materiałową szmatką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika). Poczekaj aż ciasto podwoi objętość (ok. 1,5 do 2 godzin) i lekko wyrośnie ponad formę.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz przez ok. 30 minut, aż bochenek zbrązowieje, a do wsadzonej w niego wykałaczki nie przyklei się ciasto. Okrój chleb dookoła i poczekaj aż ostygnie.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej