Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże. Wbijamy jajko. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ciasto wchłonie masło.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3. Po tym czasie dzielimy je na 16 części, z każdej z nich formujemy małą kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środku kładziemy po malinie i listku mięty, zwijamy boku ciasta ku środkowi i formujemy bułeczkę. Uformowane bułeczki układamy w natłuszczonej masłem formie (u mnie średnica 23 cm) złączeniem ku dołowi.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane buchty przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bucht smarujemy białkiem i wstawiamy do pieca. Pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.
Ocena czytelników: 4.75 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Ania 19 listopada 2024 o 15:59
    Ocena:

    Ulubiony przepis moich dzieci! Te bułeczki z owocami są przepyszne! Przyznam, że przygotowuje zaczyn ze świeżych drożdży – wtedy lepiej bułeczki wyrastają. Teraz właśnie rosną jak na załączonym zdjęciu…
    P.S.
    Postaram się sfotografować po upieczeniu też, ale nie wiem, czy zdążę … 🙂

    • Małgosia 19 listopada 2024 o 22:41

      Świeże drożdże potrafią naprawdę dać wybitne efekty chociaż potrzebują nieco więcej wyczucia. Buchty zapowiadają się wyśmienicie, nie zdziwiłabym się, gdyby zniknęły tuż po upieczeniu 🙂

  • Majka 7 sierpnia 2016 o 17:14
    Ocena:

    Pyszne, wciągające, po prostu rewelacyjne ☺
    Moje pierwsze buchty 😉

  • Małgorzata 26 czerwca 2016 o 18:38
    Ocena:

    A czy można dodać świeże drożdże jesli tak to ile ? Nie znoszesz torebkowych drożdży.

    • Tosia 27 czerwca 2016 o 21:40

      Oczywiście, że można 🙂 Na blogu są nawet poradniki o przeliczaniu.
      Dałabym tutaj 10 g świeżych drożdży, z których oczywiście trzeba jeszcze zrobić zaczyn.

  • Agula 25 lutego 2016 o 12:36

    Świetne przepisy ??

  • Rena 8 listopada 2015 o 17:09

    Zrobiłam bułeczki po raz kolejny. O tej porze roku maliny zastępuję kawałkami czekolady. Rozpusta:)

  • Kasia 13 sierpnia 2015 o 00:39

    Zrobione dziś wieczorem 🙂 Wyszły pyszne! 🙂

  • ewa 9 sierpnia 2015 o 21:49

    uwielbiam te bułeczki:)

  • favcook 9 sierpnia 2015 o 20:14

    Wyglądają fantastycznie!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej