Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże. Wbijamy jajko. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ciasto wchłonie masło.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3. Po tym czasie dzielimy je na 16 części, z każdej z nich formujemy małą kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środku kładziemy po malinie i listku mięty, zwijamy boku ciasta ku środkowi i formujemy bułeczkę. Uformowane bułeczki układamy w natłuszczonej masłem formie (u mnie średnica 23 cm) złączeniem ku dołowi.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane buchty przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bucht smarujemy białkiem i wstawiamy do pieca. Pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej