Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 10 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wszystkie składniki oprócz zaczynu umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy po łyżce zaczynu i wyrabiamy jeszcze ok. 3 minuty.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie krótko składamy ciasto w misce. Zwilżamy dłonie wodą, łapiemy ciasto od dołu i naciągamy na środek, czynność powtarzamy z 4 stron. Przykrywamy ciasto na 30 minut. Następnie oprószamy mąką blat, dzielimy ciasto na dwie części i formujemy kule. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Z wyrośniętego ciasto formujemy dwie podłużne bagietki. Przekładamy ja na blachę wyłożoną pergaminem. Formujemy ze ściereczek wałeczki i ustawiamy je po bokach bagietek, aby się nie rozrosły. Przykrywamy z wierzchu i zostawiamy na 1-1-,5 h.
pieczenie
24 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 5-9 minut. Wyciągamy bagietki z piekarnika gdy będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej