Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą konsystencję i będzie odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Ciasto po upływie tego czasu powinno urosnąć. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i uformuj rulon długości bagietki jaką chcesz zrobić.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Umieść ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę z ciastem do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieje. Odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • klarysa 16 czerwca 2014 o 13:00

    pyszna bagietka wyszla mozna zamiast koperka tez cos innego dac ?

    • Śliwka 23 czerwca 2014 o 22:54

      Oczywiście, polecam inne dodatki. Do wyboru, do koloru! Na pierwszy ogień mogą iść inne zioła niż koperek:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej