Bagietka koperkowa pachnie ziołami. Nasz sprawdzony przepis gwarantuje ciasto o doskonałej konsystencji, które pozwoli na uzyskanie chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Zastosowanie mąki orkiszowej dodaje autentycznego smaku i aromatu, nadając bagietce niepowtarzalny charakter. Wystarczy jedna łyżka koperku, mąka pszenna i orkiszowa, woda, sól i drożdże instant, by stworzyć aromatyczne pieczywo do różnorodnych dań. Wypróbuj nasz przepis i rozkoszuj się świeżo upieczoną bagietką bez wychodzenia z domu!
Koperek bardzo kojarzy mi się z wczesnym latem. Głównie dlatego, że jest składnikiem mojego ulubionego, litewskiego chłodnika. Gdy tylko czuję jego zapach, nachodzą mnie najlepsze, letnie wspomnienia.
Wczesnym latem więc stawiam na taki smak pieczywa. Piekę bagietkę, która momentalnie wypełnia moje mieszkanie wyjątkowym, chlebowym zapachem. Już po 20 minutach od wsadzenia jej do piekarnika, wyciągam piękną, chrupiącą i miękką w środku bagietkę, która uwodzi smakiem i zapachem. Lato w pełni!
Spróbujcie i wy, bo to niezwykle prosty sposób na poprawienie humoru sobie i całej rodzinie. My stajemy nad ciepłą bagietką koperkową i rozmawiamy w nieskończoność. Jeśli spodobał Ci się ten przepis, to upieczesz też prostą bagietkę z 5 składników?
Drożdże są ważnym składnikiem koperkowej bagietki. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Pamiętajcie, że ze świeżych drożdży warto zrobić wcześniej zaczyn (rozczyn drożdżowy). W ogóle nie jest to trudne, gwarantuje aktywację drożdży i wymaga zaledwie 5-15 minut więcej w domowej piekarni niż w przypadku drożdży suszonych. Chcesz wiedzieć więcej, jak pobudzić drożdże do pracy i mieć lepsze ciasto? Więcej przeczytasz o zaczynie drożdżowym w poradniku Smakowitego Chleba na temat „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
pyszna bagietka wyszla mozna zamiast koperka tez cos innego dac ?
Oczywiście, polecam inne dodatki. Do wyboru, do koloru! Na pierwszy ogień mogą iść inne zioła niż koperek:)