Przepis

przygotowywanie zaczynu
720 min
przygotowywanie zaczynu

1. Mąkę pszenną łączymy z suszonymi drożdżami i wodą. Mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Przykrywamy je folią spożywczą i zostawiamy na 12-16 godzin w temperaturze ok. 21 stopni.

wyrabianie
7 min
wyrabianie

2. Następnego dnia umieszczamy w misie mąkę pszenną, sól, drożdże, przygotowane wcześniej poolish oraz wodę. Całość mieszamy za pomocą miksera z hakiem przez 3 minuty na najniższej prędkości. Następnie mieszamy jeszcze 3-3,5 minuty na średniej prędkości. Po tym czasie ciasto na bagietki na zaczynie poolish powinno być elastyczne i niezbyt luźne.

wyrastanie
180 min
wyrastanie

3. Przekładamy ciasto na bagietki na zaczynie poolish do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrastania.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

4. Po godzinie ciasto na bagietki na zaczynie poolish przekładamy na oprószony mąką blat i je składamy. Umieszczamy ponownie w misie na kolejną godzinę.

wyrastanie
25 min
wyrastanie

5. Ciasto na bagietki na zaczynie poolish dzielimy na dwie porcje. Formujemy kule, które zostawiamy na posypanej mąką powierzchni, złączeniem ku górze. Przykrywamy folią lub ściereczką do drugiego wyrastania.

formowanie
10 min
formowanie

6. Po 10-30 minutach formujemy dwie bagietki. Układamy je między fałdami ściereczki (widoczne na zdjęciu). Przykrywamy dodatkowo ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h.

pieczenie
25 min
pieczenie

7. Wyrośnięte bagietki na bagietki na zaczynie poolish (które można dodatkowo naciąć) pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 240 stopni przez ok. 25 minut.

Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Zbyszek 14 października 2024 o 17:55
    Ocena:

    Rozumiem, że zaczyn to Polish i do tego po przygotowaniu dodajemy 460 mąki i 2g drożdży i 300 wody i sól ????

  • Ewelina 13 maja 2023 o 15:37

    Zrobiłam te bagietki i świeże wyszły pyszne, tylko że ja je upiekłam z myślą o zapiekankach i tutaj niestety ponownie zapieczone z dodatkami wyszły twarde. Nie wiem czy tak ma być?

    • Małgosia 13 maja 2023 o 17:16

      Jeśli bezpośrednio po upieczeniu wypiek był zadowalający, to prawdopodobnie wszystko było ok. Jeśli bagietki mają być ponownie odpiekane, warto krócej je piec i najlepiej w zaparowanym piekarniku, wówczas skórka będzie delikatniejsza. Takie domowe bagietki jednak mają nieco inną konsystencję niż te sklepowe dmuchańce.

  • Tomek 18 grudnia 2022 o 17:32
    Ocena:

    O rany, ale pycha. To trzeci przepis z Twojej strony jaki próbuje, i do trzech razy sztuka. Poprzednie dwa też były dobre, ale właśnie o takie bagiety mi chodziło. Normalnie przepyszne.

  • Grzegorz 13 lipca 2022 o 14:52

    Dzień dobry
    Jak formować te bagietki? Na „roladę” z przepisu na bagietki francuskie, czy inaczej?
    Pozdrawiam
    Grzegorz

  • Piotr Bitner 6 stycznia 2021 o 11:49

    Serwus,
    robiłem dwa dni temu są pyszne, wydaje mi się iż pominęłaś uwagę o nawilżaniu,
    ja w piekarnik w czasie nagrzewania wsadziłem brytfankę z wodą i w trakcie spryskiwałem, są na prawdę pyszne choć czasochłonne,
    ja muszę popracować nad temperaturą i zainwestować w termometr zewnętrzny do piekarnika, bo ten na wyposażeniu chyba nieźle kłamie 😉

  • Piotr 8 lutego 2020 o 19:49

    Cześć!
    Robię ciasto wg przepisu J.H. gdzie na 600 g mąki przypada 300 g wody i 600 gram poolish’u lecz po wymieszaniu wszystkiego ciasto wydaje się luźne i nie wyrasta (wyrabiam w thermomixie). Po poskładaniu jest odrobinę lepiej jednak ciasto wciąż kiepsko rośnie. Dopiero po wstawieniu do pieca lekko podrasta jednak wydaje mi się, że nie jest to to. Robię z mniejszej ilości (200 g mąki – 3 g drożdży instant).
    Czy coś robię nie tak? Może za krótko wyrabiam, wyrabiałem też ręcznie ok 5 min lecz efekt był ten sam.
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Tosia 13 lutego 2020 o 19:45

      Nie wiem, wszystko brzmi jakby było ok, nie stoję z Panem w kuchni, więc nie umiem powiedzieć w ciemno. Wygląda to trochę tak jakby drożdże były nieaktywne, a może to drożdże suszone piekarskie, a nie instant i dlatego nie ruszają?
      A próbował Pan z proporcji, które ja podałam?

  • Miko 30 grudnia 2019 o 19:48

    Wyszły fantastyczne, wyglądają lepiej niż na zdjęciach do artykułu. Warto,mimo że zajmuje więcej czasu

  • Jolanta 10 września 2018 o 09:04

    Dziękuję za przepis? Chciałabym zrobić z tego przepisu chlebek, bo nie mam foremek na bagietki, a bez wyszły płaskie i szerokie, ale pyszne. Jak długo piec i w jakiej temperaturze w garnku? Pozdrawiam

    • Tosia 11 września 2018 o 16:42

      Temperatura bez zmian, chociaż na ostatnie 10 minut obniżyłabym chyba do 220 stopni. Czas? trudno powiedzieć w ciemno, przypuszczam, że 35 minut 🙂

  • magdalena 12 stycznia 2018 o 00:26

    prosze o dokladne poprawienie przepisu:)

    • Tosia 14 stycznia 2018 o 18:33

      Zmieniłam na szczyptę drożdży w poolish, bo okazuje się, że nie dało się wpisać 1/8 i dlatego wyświetlało się jako 1 łyżeczka.

  • Barbra 18 listopada 2017 o 06:59

    Tosiu, prosze popraw tez czas wyrastania: nie bedzie to 2 godz jak podajesz, tylko: 2 + 1,5 godz oraz 10-30 min po uformowaniu kul.
    Szkoda, ze w jednym przepisie az tyle bledow.
    Blog bardzo fajny, duzo przydatnej wiedzy, ale traci sie zaufanie jesli od 2013 roku !!! nie zostaly skorygowane bledy.
    Pozdrawiam z Australii
    Barbara

    • Tosia 19 listopada 2017 o 20:54

      Po boku przy każdym kroku jest podany dobry czas np. wyrastanie zakwasu – 720 minut
      A kwestię innych chochlików z przepisie już wytłumaczyłam wyżej 🙂
      Pozdrawiam i mimo wszystko zachęcam do dalszych wypieków z przepisami z bloga!

  • Barbra 18 listopada 2017 o 06:29

    Witam, w przepisie na zaczyn poolish podalas 1 „lyzeczki” drozdzy suchych instant i tyle wlasnie uzylam robiac zaczyn wczoraj. Dzisiaj w komentarzach doczytalam, ze drozdzy ma byc 1/8 lyzeczki. Czy moja bagietka bedzie dobra? Szkoda, ze nie poprawilas tego w przepisie.
    Barbara

    • Tosia 19 listopada 2017 o 20:22

      Przepis wcześniej był napisany poprawnie. Od jakiegoś czasu mamy nową odsłonę bloga i stare przepisy są przenoszone w nowy widok, prawdopodobnie wtedy wkradł się chochlik, którego nie zauważyłam. Ale nawet z 1 łyżeczką bagietka się uda 🙂

  • Dorotka 18 kwietnia 2017 o 19:25
    Ocena:

    Wszystkie przepisy są super! Od kilku miesięcy piekę twoje wyroby?I moim domownikom bardzo smakują.

  • maja 22 grudnia 2016 o 22:30

    Czy ktoś próbował upiec na zaczynie poolish drożdżowe ciasto?

  • Fredka 29 grudnia 2014 o 00:14
    Ocena:

    Witam 🙂

    Bagietki wyszły pyszne i chrupiące.
    Są troszkę grubsze niż na zdjęciach, ale mają taką samą strukturę wewnątrz.
    Ja posłużyłam się termoobiegiem, temperatura 230 C (gdyż piekarnik nie ma wyższej) i 30 min.
    Przy okazji chciałabym się spytać czy używasz przy pieczeniu termoobiegu, czy też pieczenie góra – dól ?
    Czy na prezentowanych wyżej zdjęciach do wypieku bagietek, zostały użyte formy ?

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Tosia 30 grudnia 2014 o 16:47

      Witam serdecznie 🙂
      Bardzo się cieszę, że bagietki smakowały. Często je piekę według takich proporcji i muszę powiedzieć, że różnie wychodzi z ich grubością. Wiele zależy od ich uformowania, czy przed wyrastaniem są krótkie czy długie, później temperatura i czas wyrastania. Do bagietek ze zdjęć nie używałam formy. Czasem, aby za bardzo się ciasto nie rozrosło na boki to trochę skracam czas wyrastania, w pierwszym etapie np. do 1,5 h, w drugim do godziny.
      Zawsze piekę metodą góra-dół, a jeśli inaczej, zaznaczam to w przepisie.
      Pozdrawiam i powodzenia przy kolejnych wypiekach 🙂

  • Fredka 19 grudnia 2014 o 00:38

    Witam,

    dziękuję za podpowiedź 🙂
    Chciałabym się spytać (jeśli to nie tajemnica), jaki typ posiada mąka pszenna chlebowa użyta do wypieku bagietki na zaczynie poolish ?

    Pozdrawiam i życzę udanych świątecznych wypieków 🙂

    • Tosia 19 grudnia 2014 o 10:52

      Ja często używam mąki o typie 650 to tak zwana bułkowa, chociaż niewiele różni się od klasycznej chlebowej o typie 750 🙂
      Wesołych świąt i chrupiących wypieków!

      • Sebastian 21 grudnia 2014 o 07:41

        Dzień dobry
        Gdzie można kupić taką bułkową mąkę 650? Ja używam mąki ekologicznej z młynów nadbużańskich typ 750 Do pieczenia chleba jest doskonała, jednak bułki z niej upieczone są trochę za ciemne i mało delikatne. Pozdrawiam Sebastian

        • Tosia 21 grudnia 2014 o 08:58

          Dzień dobry.
          Mąkę o typie 650 kupuję zazwyczaj w sklepie eko, trudno jednak przewidzieć czy w każdym jest. Na pewno pojawia się w marketach, widziałam w Piotrze i Pawle taką, w Tesco, nawet w Lidlu i Biedronce można taką dostać.
          Pozdrawiam serdecznie.

  • Fredka 15 grudnia 2014 o 19:58

    Witam,
    Właśnie piekę bagietki na żytnim zakwasie, jestem ciekawa efektu 🙂
    Czy do bagietek na zaczynie poolish, można użyć nie suszonych drożdży , jeśli tak to ile ?
    Pozdrawiam

    • Tosia 16 grudnia 2014 o 09:40

      Witam serdecznie.
      Tak modyfikacje są prawie zawsze dozwolone, ilość suszonych drożdży mnożymy raz 2 i otrzymujemy potrzebną ilość świeżych drożdży. Chociaż w przypadku zaczynu poolish trudno to obliczyć, bo ilości drożdży są naprawdę minimalne.
      Do zaczynu dałabym dosłownie łyżeczkę świeżych drożdży, a do ciasta właściwego zaczyn dodatkowo 4-5 g drożdży, czyli pewnie łyżkę.
      Pozdrawiam 🙂

  • codojedzenia 2 grudnia 2013 o 08:35

    Bardzo lubię piec na poolish, a taką bagietką nie pogardzę!
    Pozdrawiam

  • sandra 29 listopada 2013 o 21:50

    BELLISSIME, veramente stupende!
    grazie
    Sandra

  • Ewa 25 listopada 2013 o 10:02

    Prosiłabym nieśmiało o uzupełnienie składników poolish…..

    • Tosia 25 listopada 2013 o 10:12

      Nie ma problemu, od początku były podane, ale widzę, że ramka z przepisem tak rozłożyła składniki, że zrobił się bałagan i jest to nieczytelne.
      Oto składniki Poolish:
      150 g mąki pszennej chlebowej
      150 g wody
      1/8 łyżeczki suszonych drożdży instant
      Pozdrawiam i przepraszam za problem techniczny 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej