Bułeczki kminkowe z otrębami
Ostatnio jem sporo otrębów. Polecam je każdemu, bo niezwykle dobrze wpływają na przemianę materii. Jeśli nie lubicie ich zjadać w suchej wersji (umówmy się w smaku mogą przypominać siano), na rynku jest wiele dostępnych w wersji granulowanej i to jeszcze w pysznych smakach! Granulowane świetnie sprawdzą się w jogurcie, ale do chleba proponuję używać zwykłych, suchych.
Dzięki otrębom miąższ nabiera zupełnie innej konsystencji – robi się z niego typowy miąższ jak w chlebie graham. A nasze bułeczki też są podobne do grahamek, równie sycące i pożywne.
Takie bułeczki kminkowe z otrębami idealnie sprawdzą się na zdrowe śniadanie. Zażyjecie porcji otrębów i dostaniecie kopa energetycznego na cały dzień. Polecam z kminkiem, chyba że ktoś go nie lubi, można go po prostu pominąć, lub zastąpić innymi przyprawami.
Domowe pieczenie to również świetna okazja do spędzenia czasu z rodziną – wspólne przygotowywanie wypieków może być wspaniałą zabawą dla osób w każdym wieku.
Dla smakoszy domowego pieczywa o zdecydowanym smaku mam jeszcze przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. Za to smak indyjskich bułeczek przeniesie Was do serca orientalnej kuchni. Natomiast jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe. Kolejnym smakowitym wypiekiem jest domowy chleb tostowy.
Niestety bułeczki się nie udały – mają strasznie twardą skórkę. Wnętrze jest smaczne, wyrośnięte ale wierzch twardy jak kamień. Co mogłam zrobić źle? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, jedynie dałam świeże drożdże zamiast suszonych (zaczyn na mleku).
Ciężko mi powiedzieć co poszło nie tak. Może za długo się piekły? Piekarniki mają to do siebie, że działają bardzo różnie. Proszę następnym razem spróbować piec je krócej, to powinno pomóc!
Witam.
Bułeczki wyszły bardzo dobre, następne rosną ale już z podwójnej porcji. Pozdrawiam