Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąki bezglutenowe (np. kukurydzianą, ryżową i gryczaną) mieszamy ze sobą. Dodajemy suszone drożdże, cukier i sól. W rondelku podgrzewamy mleko sojowe, aby było letnie, lecz nie gorące. Stopniowo wlewamy mleko do miski z suchymi składnikami i zaczynamy wrabiać ciasto (łyżką lub mikserem). Po kilku minutach wyrabiania, przekładamy kulę z ciasta do miski.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 okrągłe bułeczki. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej