Przepis

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników
1. Wymieszaj obie mąki - kukurydzianą i z tapioki (można użyć też mąki ryżowej, która też jest bezglutenowa) i proszek do pieczenia.
przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników
2. Zmiksuj ser (cheddar lub mozzarella) z serem feta razem z jajkiem.
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
3. Do masy serowej dosyp wymieszane mąki i zagnieć razem do połączenia się składników. Jeśli ciasto się kruszy, dolej 1-2 łyżki mleka lub maślanki.
formowanie
5 min
formowanie
4. Uformuj niewielkie bułeczki o dowolnym kształcie. Z podanych składników wyjdzie od 4 do 6 sztuk.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Bułeczki serowe piecz w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut – na złoty kolor.
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Mirosława 24 lipca 2025 o 20:53
    Ocena:

    Właśnie upiekłam, są jeszcze ciepłe 🙂 bylam bardzo ciekawa smaku i po degustacji jednak nie skradły mi serca, tak jak np. chlebek z Madery, może dlatego, że dałam mąkę ryżową zamiast z tapioki ?. Rzeczywiście bardzo syte, ale dla mnie też takie trochę zapychacze, chociaż w smaku nawet ciekawe, połączyłam dwa sery mozzarelle i cheddar + feta , może z jakimś sosem o bardziej intensywnym smaku byłyby smaczniejsze, ale warto było spróbować nowy smak , dziękuję 🙂

    • Małgosia 25 lipca 2025 o 17:02

      Te bułeczki są nieco specyficzne i mogą zaskoczyć nas swoim smakiem na różne sposoby. Na pewno warto poznawać nowe smaki 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej