Chińskie bułeczki BAO
Chińskie bułeczki BAO to nowość na blogu, ale drożdżowe bułeczki na parze są znane w Polsce jako parowańce, również pod nazwą pampuchy, buchty, parowe. Są pyszne i niezwykle proste do zrobienia. Polecam buchty z powidłami. Dzisiaj postanowiłam przygotować te bułeczki w wersji azjatyckiej, czyli chińskie bułeczki BAO.
Te puszyste bułeczki drożdżowe są gotowane na parze. Możecie je zrobić przy pomocy kilku różnych urządzeń. Przyda się specjalistystyczny garenk do gotowania na parze, który wyposażony jest w nakładkę z sitkiem do gotowania na parze. Ale do uzyskania bułeczek parowanych można też użyć zwykłego garnka. Wystarczy użyć dużej gazy lub nowej pieluchy tetrowej zamiast nakładki. Parowańce można też zrobić w piekarniku z funkcją pary lub też w bambusowym parowarze z sitkiem do gotowania na parze.
Chińskie bułeczki BAO nadają się świetnie do nadziewania. Ja użyłam Smakowitej pasty w 3 wariantach, więc moje bułeczki miały 3 różne smaki.
Drożdże są ważnym składnikiem chińskich bułeczek BAO. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Inne przepisy na bułeczki domowe
Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. A może skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. A jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Pytania od domowych piekarzy
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe pieczenie bułek – chętnie pomogę 🙂
Czemu dodajemy proszek oprócz drożdży?
Bułeczki super 🙂 do szarpanej wieprzowiny idealne
Wyobrażam sobie, że smakowały obłędnie 🙂