Jakie pieczywo wybieracie na świąteczne śniadanie? Oprócz chleba na zakwasie z żurawiną lubię jak na świątecznym stole znajduje się też chałka. A ta jest wyjątkowa, bo pachnie pomarańczami i cynamonem.
Kolejny idealny wypiek na wigilijny czas to orkiszowy świąteczny chleb. Polecam też tradycyjny fiński chleb świąteczny Joululimppu, który z powodzeniem przywołuje ducha Bożego Narodzenia.
Wychodzi bez problemu. Pięknie pachnie, dobrze smakuje. Wadą jest to że już na drugi dzień jest niezbyt miękka.
Może to też kwestia przechowywania? Zawsze można odgrzać w piekarniku/tosterze lub zrobić pudding chlebowy 🙂
To ile tego masła?
raz 50 drugi raz 50 i trzeci 100
Do ciasta dodajemy kawałeczki zimnego masła (50 g), a 100 g miękkiego masła do masy cynamonowo-pomarańczowej.