Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie

1.Mąkę mieszamy z solą. Stopniowo wlewamy do mąki zimną wodę i wyrabiamy ręką ciasto. Po 2 minutach wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy resztą oliwy dłonie. Dalej wyrabiamy ciasto, jeszcze przez 2 minuty.

formowanie
2 min
formowanie

2. Dzielimy je na 4 części i formujemy kulki. Każdą kulkę rozpłaszczamy, obtaczamy w mące pszennej i wałkujemy na cienki placek.

smażenie
8 min
smażenie

3. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane (ghee) lub zwykłe masło. Smażymy chlebki po 2 minuty z każdej strony. Podajemy np. z sosem curry.

Ocena czytelników: 4 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 31 lipca 2024 o 22:00

    Do ….. Zgodzę się bo prawdziwe Roti robi się inaczej 😅

  • ... 20 września 2022 o 20:41
    Ocena:

    Totalna katastrofa, koło chlebka roti to co wyszło to nawet nie stało.

  • Aneta 4 lipca 2022 o 17:58
    Ocena:

    Dzień dobry !

    Ile tu przeróżnych wspaniałych,smacznych i zdrowych przepisów u Pani !

    Od serca nam przekazane, sercem dziękowane !!

    Pozdrawiam serdecznie !

    Aneta

    • Małgosia 5 lipca 2022 o 00:13

      Dziękuję za takie miłe słowa! Miło wiedzieć, że nasze przepisy spotykają się z takim ciepłym odzewem.
      Serdecznie pozdrawiam,
      Małgosia.

  • Mirka 1 lutego 2019 o 20:14
    Ocena:

    Przepraszam, nie dodałam gwiazdek do tych chlebków. Już uzupełniam i polecam chlebki.

  • Mirka 1 lutego 2019 o 20:13

    Super chlebki z dodatkiem czarnuszki i sosem czosnkowy. Świetna przekąska!

  • yaaro 23 października 2016 o 18:38
    Ocena:

    Szybka opcja na maly glod. Ja dodaje jeszcze czarnuszki 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej