Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki na zaczyn mieszamy z 2 g drożdży (ćwierć łyżeczki) i odstawiamy pod przykryciem na ok 8-10 h w temperaturze pokojowej.

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy pestki, sól, przygotowany wcześniej zaczyn, ugotowaną kaszę, pozostałe 4g drożdży.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

3. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

4. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.

formowanie i wyrastanie
60 min
formowanie i wyrastanie

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odgazowujemy i formujemy podłużny lub okrągły (zależnie od kształtu koszyka) bochenek. Przekładamy go do podsypanego mąką koszyka, przykrywamy, zostawiamy na 45-60 minut.

pieczenie
35 min
pieczenie

6. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na wyłożoną pergaminem blachę. Chleb z wierzchu nacinamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 30 minut w 200 stopniach. Następnie spryskujemy z wierzchu chleb wodą i dopiekamy jeszcze 5 minut.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Magda 29 kwietnia 2020 o 21:30

    Witam,
    chciałam zapytać, czy jeżeli pominę w przepisie gotowaną kaszę gryczaną to czy jest potrzeba w zamian dodać więcej mąki gryczanej lub pszennej? 🙂

  • Majka 31 stycznia 2018 o 22:42
    Ocena:

    Chlebek o wyraźnym orzechowym smaku. Bardzo smaczny ☺️

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej