Wianuszki cynamonowe z bananem
Wianuszki cynamonowe z bananem są słodkie i pyszne. Mam słabość do wszelkiego rodzaju poplątanych wypieków. Tym razem ciasto drożdżowe podzieliłam na części, rozwałkowałam, posmarowałam masłem cynamonowym, dodałam kawałki bananów i zaplotłam z tego małe warkocze. Końce połączyłam i tak powstały urocze cynamonowe wianuszki 🙂
Czy ktoś mógłby się nie skusić na słodkie wianuszki cynamonowe z bananem? Z tego przepisu wyjdzie 8 sztuk. Dla nienasyconych bananożerców mam jeszcze przepis na chleb bananowy. A jeśli wolicie wytrawne przepisy, to zapraszam do zrobienia cebulowych wianuszków ze słonecznikiem.
Drożdże są ważnym składnikiem cynamonowych wianuszków z bananem. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Inne przepisy na bułeczki domowe
Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. Za to smak indyjskich bułeczek przeniesie Was do serca orientalnej kuchni. Natomiast jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe. Innym, ale smakowitym wypiekiem jest domowy chleb tostowy.
Pytania od domowych piekarzy i piekarek
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe pieczenie bułek – chętnie pomogę 🙂
Przepyszne 🙂
pyszne … następnym razem zwiększę ilość nadzienia do 1,5 porcji – jak dla mnie trochę za mało banana było 😉
ps. ponawiam prośbę o opcje drukowania przepisu – dużo by to ułatwiło
pozdrawiam
Bułeczki wyszły przepyszne!! Nie przepadam za bananami ale tutaj ten smak był idealny!
Cieszę się 🙂
Zabrakło informacji o drożdżach ;(
Drożdże dodajemy na samym początku mieszając z mąką.
Dziękuję, dodałam już po maśle, bo było za późno, ale o dziwo – wyszły super, jestem zachwycona <3.