Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy cukier trzcinowy, suszone drożdże instant i sól. Wbijamy jajko. Wlewamy letnie mleko i dodajemy zimne masło po kawałku. Z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto na wianuszki cynamonowe. Wyrabiamy je ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na cynamonowe wianuszki z bananem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
przygotowywanie nadzienia
5 min
przygotowywanie nadzienia
3. Gdy ciasto na wianuszki cynamonowe wyrasta w ciepłym miejscu - mieszamy miękkie masło z 70 g cukru trzcinowego oraz mielonym cynamonem na pastę.
przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
4. Banany kroimy w kostkę do farszu na wianuszki cynamonowe.
dzielenie ciasta
15 min
dzielenie ciasta
5. Wyrośnięte ciasto na wianuszki cynamonowe dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy porcją masła cynamonowego oraz układamy kawałki bananów.
dzielenie ciasta
5 min
dzielenie ciasta
6. Posmarowany prostokąt rolujemy i rozcinamy ostrym nożem pozostawiając jeden koniec nierozcięty.
składanie
5 min
składanie
7. Rozcięte końce roladki na wianuszek cynamonowy skręcamy, a następnie końce sklejamy tworząc okrągłe wianuszki.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
8. Wianuszki cynamonowe z bananem układamy na blasze i odstawiamy na 15-20 minut, by ponownie wyrosły. Po wyrośnięciu smarujemy rozmąconym białkiem.
pieczenie
20 min
pieczenie
9. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wianuszki cynamonowe z bananem pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut na rumiano.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Marzena 25 stycznia 2024 o 19:22
    Ocena:

    Przepyszne 🙂

  • Viktoria 15 sierpnia 2023 o 11:34

    pyszne … następnym razem zwiększę ilość nadzienia do 1,5 porcji – jak dla mnie trochę za mało banana było 😉

    ps. ponawiam prośbę o opcje drukowania przepisu – dużo by to ułatwiło
    pozdrawiam

  • Marysza 17 września 2018 o 12:06
    Ocena:

    Bułeczki wyszły przepyszne!! Nie przepadam za bananami ale tutaj ten smak był idealny!

  • Agnieszka 30 stycznia 2018 o 22:58

    Zabrakło informacji o drożdżach ;(

    • Tosia 31 stycznia 2018 o 08:59

      Drożdże dodajemy na samym początku mieszając z mąką.

      • Agnieszka 31 stycznia 2018 o 13:41

        Dziękuję, dodałam już po maśle, bo było za późno, ale o dziwo – wyszły super, jestem zachwycona <3.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej