Dziś przygotowałam coś dla początkujących domowych piekarzy, ale także tych, którzy wraz z początkiem roku przeszli na dietę. Być może ten przepis przypadnie Wam do gustu 🙂
Jeśli chcielibyście zacząć piec chleb, ale przerażają Was drożdże, a tym bardziej zakwas, to jest to propozycja idealna dla Was! Oto chrupki chlebek fitness, czyli coś w rodzaju chrupkiego pieczywa. Robi się go bardzo prosto, wystarczy wymieszać mąkę żytnią razową z kilkoma rodzajami płatków, ziarnami, solą i wodą. Ciasto odstawiamy na kwadrans, następnie rozprowadzamy na blasze i pieczemy przez 10 minut. Kolejny krok to pokrojenie masy na drobne prostokąciki i ponowne włożenie blachy z ciastem do pieca na jeszcze 30 minut. Prawda, że łatwe? A po tym czasie chrupkie pieczywo jest już gotowe!
Inne przepisy na chrupiące domowe przekąski
Wszystko schrupane? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z przekąskami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję chrupkiego pieczywa z dodatkiem suszonych pomidorów oraz ziaren. Kolejna zdrowa i polecana przekąska to krakersy marchewkowe.
Z miłośnikami chrupiących wypieków dzielę się przepisem, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Bułki tygrysie są znane ze swojej charakterystycznej, chrupiącej „tygrysiej” skórki – to prawdziwy rarytas w świecie domowego pieczenia. A jeśli bułki to za mało, to upieczcie chleb tygrysi.