Przepis

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnie mleko i wodę, wyrabiamy ciasto mikserem 3 minuty, następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie przykrytej ściereczką na 1h 20 minut.
formowanie
5 min
formowanie
2. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek (min. 20 cm) i lekko go rozwałkowujemy, aby posypać serem. Zbieramy boki do siebie, aby otrzymać wałeczek z ciasta z serem w środku.
drugie wyrastanie
15 min
drugie wyrastanie
3. Serowy wałeczek z ciasta formujemy jak precle w filmie (link we wstępie) i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Precle przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
gotowanie ciasta
5 min
gotowanie ciasta
4. W tym czasie gotujemy wodę z sodą oczyszczoną, gdy będzie wrzuca, wrzucamy po 1 preclu i gotujemy go po 30 sekund na stronę. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Wierzch ugotowanych precli smarujemy żółtkiem z mlekiem. Precle pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach. Po czym posypujemy je z wierzchu serem i podpiekamy jeszcze 5-7 minut w 200 stopniach.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • JOANNA 28 czerwca 2018 o 19:09

    A czy tej wody w przepisie nie jest za dużo 2000 ml

  • Majka 14 października 2016 o 17:48

    Pycha ?

  • Boya 26 stycznia 2015 o 10:31
    Ocena:

    Precle były przepyszne, choć nie udało mi się uformować ich tak pięknie jak na zdjęciu, ale zniknęły zanim zdążyły ostygnąć 🙂 Zawsze zastanawiałam się po co wrzucać precle do wrzątku z sodą oczyszczoną, teraz już wiem, z wierzchu mają cudownie chrupiąca skórkę, za to środek jest przepysznie mięciutki;) PYCHAAAA!!

    • Tosia 26 stycznia 2015 o 14:54

      Super, cieszę się, że się udały 🙂 Tak, dodatkowo soda sprawia, że już w trakcie gotowania trochę rosną, do tego oczywiście efekt skórki.
      Pozdrawiam!

  • Boya 23 stycznia 2015 o 11:47

    Jakie apetyczne, już mi ślinka cieknie!! wieczorem będę je na pewno robić 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej