Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz rozmarynu. Zagnieć ciasto aż osiągnie elastyczną, jednolitą konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3.Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną brytfankę. Ugnieć ciasto w brytfance i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika zrób dziurki w cieście i w każdą dziurkę wsadź kawałek gałązki rozmarynu (jak na zdjęciu). Wstaw brytfankę do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż focaccia lekko zbrązowieje. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Kawałek focacci można posmarować Smakowitą de Luxe
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Izabela 20 maja 2020 o 14:13

    Pani Tosiu-ile należy użyć do tej foccaci świeżych drożdży?Czy 10 g będzie dobrze?Pozdrawiam serdecznie .Pani przepisy są super 😊

  • Karolina 25 stycznia 2018 o 02:17

    Jakie wymiary brytfanki? 🙂

    Pozdrawiam

    • Tosia 25 stycznia 2018 o 17:20

      Ojej, to tak stary przepis, że trudno to teraz uzgodnić. Na focaccię tak naprawdę nadaje się nawet blacha od piekarnika. Zasada jest prosta, jak blacha to focaccia będzie niższa, jeśli brytfanna mniejsza od blachy to foaccia wyjdzie wyższa, zatem to zależy od efektu jaki chce się osiągnąć. Tych kilka centymetrów w jedną lub drugą nie będzie miało aż takiego znaczenia 🙂

  • Brydzia 2 stycznia 2018 o 07:15

    To było w strzał 10.do focacci dodałam lekko podsmazony boczek i plasterki pieczarek a na koniec potarty ser.?

  • Lilianna 20 września 2017 o 11:13

    Mam pytanie dotyczące mąki. Jakiej dokładnie użyć? Tu podano, mąka chlebowa. Jakiego typu ma ona być. Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.

  • Maria 2 czerwca 2016 o 19:08

    Pizzę piekłam nie raz, focacci jeszcze nigdy. Najwyższy czas spróbować. Ciekawią mnie wymiary tej prostokątnej brytfanki, jak się mają do ilości ciasta ? Można prosić o wymiary ?

  • Basia 6 maja 2015 o 12:58

    Czy focaccię można jeść też na zimno? Z czym najlepiej ją podawać? Czy może służyć jako przekąska w pracy?

    • Tosia 6 maja 2015 o 18:14

      Tak, focaccię można śmiało je na zimno, równie dobrze smakuje odgrzana, można na nią położyć np. plasterki mozzarelli i będzie jak nowa po wyjęciu z pieca 🙂
      Można ją również przekroić jak chleb i zrobić kanapki lub przed pieczeniem położyć więcej składników z wierzchu np. oliwki, pomidorki koktajlowe i zapakować na piknik/do pracy.
      Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej