Jestem nałogową zjadaczką focacci. Ale nie każdej. Szczególną słabość mam do tej z rozmarynem, koniecznie jeszcze ciepłej, koniecznie dodatkowo polanej oliwą. Próbuję nad moim nałogiem panować i piec jej zbyt często. Ale gdy wręcz uśmiecha się do mnie świeżo rosnący rozmaryn naprawdę trudno się powstrzymać.
Uwielbiam ten pyszny, miękki, oliwny chlebek. Mogę go jeść dosłownie bez żadnych dodatków. Jednak tym razem, oprócz mojego ulubionego rozmarynu postanowiłam dodać jeszcze czosnek. Smak jest po prostu obłędny.
Jeśli nigdy jeszcze nie przygotowywaliście focacci, to czas najwyższy. Jest to wręcz dziecinnie proste, a naprawdę cieszy!
Pani Tosiu-ile należy użyć do tej foccaci świeżych drożdży?Czy 10 g będzie dobrze?Pozdrawiam serdecznie .Pani przepisy są super 😊
Jakie wymiary brytfanki? 🙂
Pozdrawiam
Ojej, to tak stary przepis, że trudno to teraz uzgodnić. Na focaccię tak naprawdę nadaje się nawet blacha od piekarnika. Zasada jest prosta, jak blacha to focaccia będzie niższa, jeśli brytfanna mniejsza od blachy to foaccia wyjdzie wyższa, zatem to zależy od efektu jaki chce się osiągnąć. Tych kilka centymetrów w jedną lub drugą nie będzie miało aż takiego znaczenia 🙂
To było w strzał 10.do focacci dodałam lekko podsmazony boczek i plasterki pieczarek a na koniec potarty ser.?
Super!
Mam pytanie dotyczące mąki. Jakiej dokładnie użyć? Tu podano, mąka chlebowa. Jakiego typu ma ona być. Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
Typ 550 lub 650 🙂
Pizzę piekłam nie raz, focacci jeszcze nigdy. Najwyższy czas spróbować. Ciekawią mnie wymiary tej prostokątnej brytfanki, jak się mają do ilości ciasta ? Można prosić o wymiary ?
Czy focaccię można jeść też na zimno? Z czym najlepiej ją podawać? Czy może służyć jako przekąska w pracy?
Tak, focaccię można śmiało je na zimno, równie dobrze smakuje odgrzana, można na nią położyć np. plasterki mozzarelli i będzie jak nowa po wyjęciu z pieca 🙂
Można ją również przekroić jak chleb i zrobić kanapki lub przed pieczeniem położyć więcej składników z wierzchu np. oliwki, pomidorki koktajlowe i zapakować na piknik/do pracy.
Pozdrawiam 🙂