Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do 2 misek wsypujemy po 250 g mąki pszennej. Dodajemy po łyżeczce soli, po 2 łyżeczki drożdży. Do pierwszej z nich wlewamy 170 ml letniej wody i wyrabiamy ciasto 5 minut. Do drugiej misy dodajemy puree z dyni i 80 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto 5 minut aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Obie miski zostawiamy pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia.
formowanie
formowanie
3. Podrośnięte ciasta cienko wałkujemy (dyniowe na trochę większe). Kładziemy jasne ciasto na pomarańczowym i zawijamy jak roladę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane ciasto przekładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
5. Ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie 15 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z formy, studzimy na kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą Maślany Smak.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min