Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy ciasto jeszcze 2-3 minuty, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie łączymy miękkie masło z cukrem i cynamonem.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20-25 cm. Smarujemy z wierzchu masłem cynamonowym, wykładamy po kilka plasterków banana, zostawiamy brzegi wolne i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane wianuszki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wianuszki smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. gotowe drożdżówki można z wierzchu dodatkowo polać lukrem (łącząc cukier puder z sokiem z cytryny).
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min