Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, żółtko jajka i sól. Białko jajka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

2. Zostawiamy wyrobione ciasto pod przykryciem na 2,5 h.

formowanie
5 min
formowanie

3. Po tym czasie podsypujemy ciasto mąką żytnią, krotko zagniatamy i formujemy prostokąt o grubości 2 cm, o wymiarach ok. 20x25 cm. Prostokąt dzielimy na 4 prostokąty i każdy z nich przecinamy po skosie, otrzymując 8 trójkątów.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

4. Trójkąty te przekładamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 1-1,5 h.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej