Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, żółtko jajka i sól. Białko jajka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy pod przykryciem na 2,5 h.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie podsypujemy ciasto mąką żytnią, krotko zagniatamy i formujemy prostokąt o grubości 2 cm, o wymiarach ok. 20x25 cm. Prostokąt dzielimy na 4 prostokąty i każdy z nich przecinamy po skosie, otrzymując 8 trójkątów.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Trójkąty te przekładamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 1-1,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Czas całkowity: 4 godz 55 min
Czas wyrastania: 4 godz 40 min
Czas wypieku: 15 min