Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
  • W misie mieszamy suche składniki (mąkę, sól). W drugiej misce mieszamy zakwas, oliwę, świeżo tarty imbir i wodę.
mieszanie składników
mieszanie składników
  • Do mokrej mieszanki dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Dodajemy starte buraki i mieszamy raz jeszcze. Odstawiamy na 10 minut.
wyrabianie
wyrabianie
  • Następnie stosujemy technikę zagniatania: zagniatamy przez 10 sekund i zostawiamy na 10 minut. Proces powtarzamy 4 razy (patrz video).
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
  • Przykrywamy misę z ciastem i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Koszyk wykładamy ściereczką i posypujemy mąką. Przekładamy uformowany bochenek do koszyka i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
pieczenie
pieczenie
  • Kiedy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu, aby naparować. Ciasto przerzucamy na blachę i wstawiamy do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy przez niecałe 40 minut, aż będzie chrupiący i rumiany.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min