Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Płatki owsiane wsypujemy z mąką do misy, dodajemy sól. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy je pod przykryciem na 20 minut.
formowanie
formowanie
3. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części. Każdą z nich podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki i podłużny placuszek
smażenie
smażenie
4. Podpłomyki skrapiamy z jednej strony olejem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie żeliwna). Podgrzewamy ok. 1,5 minuty z jednej strony. Następnie skrapiamy olejem z drugiej strony i obracamy, podgrzewamy przez kolejne 1,5 minuty.
Smakowita
Tak przygotowane podpłomyki podajemy ze Smakowitą ze swojskim masłem.
Ocena czytelników: 5 z 7 ocen
Czas całkowity: 50 min
Czas wyrastania: 20 min
Czas wypieku: 24 min