Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą na stolnicy/blacie lub w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Dolewaj wodę aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od ręki. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1 h.
formowanie
2 min
formowanie
3. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 10 równych części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj na kształt koła o grubości ok. 0,5 m. Gotowe \\\\\\\"placki\\\\\\\" rozkładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4.Przykryj gotowe \\\\\\\"placki\\\\\\\" materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny. W \\\\\\\"placki\\\\\\\" wciśnij ulubione słodkie składniki: posiekaną czekoladę, suszone owoce itd.
pieczenie
10 min
pieczenie
5. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Gdy ciasto skończy wyrastać wsadź je do piekarnika i piecz metodą góra-dół przez ok. 10 min. aż lekko zbrązowieje i znacznie urośnie.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej